A MET-ről
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Energia Műhely - Előadók szakmai önéletrajzai (8.)
Frissítve: 2013. február 09.
Alább olvashatók a 8. rendezvényünk előadóinak szakmai önéletrajzai.

Lóránt Károly

Tanulmányok:
 • mérnök-közgazdász, Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, 1972
 • okl. villamosmérnök, Budapesti Műszaki Egyetem, 1966
Pályafutás:

Fejlesztőmérnökként kezdett dolgozni, majd 1972-től az Országos Tervhivatal Távlati Tervezési Főosztályára került, később ugyanitt az összefoglaló osztály vezetője lett. Fő feladata nemzetgazdasági szintű elemzések készítése.

1990-től a mai ECOSTAT elődjének számító kutatóintézetbe kerül.

2003-ban szakértői megbízást kap az Európai Parlamentben az Independence and Democracy nevű parlamenti frakcióban. Az európai alkotmány olvasóbarát változatának magyar nyelvű elkészítése volt a fő feladata. Főszerkesztője lett az Independence and Democracy csoport EUWatch kiadványának, ami kéthavonta jelent meg.

A Magyar Közgazdasági Társaság tagjaként megszervezte a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlődésgazdasági szakosztályát.

Magyar részről meghatározó résztvevője volt James Wolfensohnnak, a világbank akkori elnökének kezdeményezésére elindított, 10 országban elvégzett elemzéseknek, amelyek célja a világbanki kölcsönök gazdasági és társadalmi hatásainak felülvizsgálata volt.

Civil szervezetek képviseletében a brüsszeli konvent munkájában is részt vállal. Együtt dolgozik az Európai Parlament képviselőivel és a nyugati civil szervezetekkel és közgazdászokkal az európai együttműködés és gazdaságpolitika alternatív lehetőségein.


Sebestyénné Szép Tekla

Tanulmányok:
 • Ph.D. képzés sikeres befejezése 2012. december, Miskolci Egyetem Gazdaságtud. Kar;

 • okl. közgazdász, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar.

Pályafutás:
 • 2012: egyetemi tanársegéd, Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet.
 • 2009-2012: doktorandusz: Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar. Világgazdaságtani Tanszék.
 • Kutatási terület: az energiahatékonyság, az energiafelhasználás és a gazdasági növekedés kapcsolatrendszerének vizsgálata a gazdasági szerkezetváltás tükrében, a   visszapattanó hatás becslése ökonometriai módszerekkel.
 • Doktori értekezés címe: Az energia gazdasági szerepének vizsgálata Kelet-Közép-Európában, 1990 és 2009 között. (védés várható időpontja: 2013. május)


Kiss Csaba Attila

Tanulmányok:
 • Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, 1955.
Pályafutás:

Kiss Csaba jelenleg az MVM Zrt. vezérigazgatójának tanácsadója, az MVM új gázüzletágának kiépítésért felelős szakember, az MVM Partner ZRT. FB tagja.

1995-ben friss diplomásként azonnal az energetika felé vette az irányt, és a Shell Gas Hungary Zrt-nél először marketing, majd a beszerzési feladatokat kapott. 1996-tól a magyar vállalat beszerzési vezetője, 1998-tól a közép-európai régió beszerzéseit koordinálja, 2001-től pedig a brit Shell Gas UK beszerzési és nagykereskedelmi igazgatója. 2005-ben csatlakozik a MOL Földgázellátó Zrt-hez, mint versenykereskedelmi igazgató. Ezt a pozíciót tölti be azt követően is, hogy E.ON Ruhrgas megveszi a MOL földgáz üzletágát és E.ON Földgáz Trade Zrt. néven folytatja a kereskedelmi tevékenységet mind a szabályozott-, mind pedig a szabadpiacon. 2010-ben önálló energetikai tanácsadó céget alapít Eurencon néven. 2011 februárjától  vezérigazgatói tanácsadó az MVM-nél, majd az MVM Partner ZRt. FB tagja.


Dr. Szilágyi Zsombor

Tanulmányok:
 • A Nehézipari Műszaki Egyetemen, Miskolcon végzett 1972-ben, mint okleveles gázmérnök. Ugyanitt szerzett bányaipari gazdasági mérnök oklevelet 1977-ben.
 • A Miskolci Egyetem kapott egyetemi doktori címet 1984-ben.
Pályafutás:

1972-től 1977-ig a TIGÁZ-nál dolgozott, beruházások területén. 1977-1991 között az OKGT Gázfőosztályán dolgozott különböző munkakörökben. 1991-1993 között ismét a TIGÁZ dolgozója, mint műszaki vezérigazgató helyettes. 1993-1994 között egy gázipari holding igazgatója, gázhálózat építéssel foglalkozott. 1994-1996 között az Állami Energetikai és Energiabiztonságtechnikai Felügyelet főosztályvezetője volt. 1996-2003 között a MOL földgázkereskedelmi szervezetében dolgozott. 2003-2011 között az EMFESZ Kft. kereskedelmi vezetője volt. 2011-től nyugdíjas. 2011-ben kapta meg a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi docens címét.


Varga István

Tanulmányok:
 • okl. gépészmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem vegyipari gépész szakán végzett 1967-ben
Pályafutás:

A Vízügyi Építő Vállalatnál automata fúrópajzs találmány tervezője. Amikor kiderült, hogy az új berendezés nem épülhet meg, 1970 őszétől önálló fogaskerék és csapágygyártó vállalkozást indít. A kisüzem 1983-tól családi GMK, majd kifejlődött a Metaplast Kkt., extra pontosságú fogaskerékgyártó üzem.

A ‘80-as évek első felében megalapítja az üzleti szolgáltatást nyújtó Mester Globus Vállalatot, több ismert nagyvállalkozó inkubátorát.

Az MNB-ben felmerült lengyel vonatkozású deviza kérdés következményeként elvállalta és több száz magyar szakemberrel saját vállalkozásban építette Gdyniában a Germanica komphajót 1985 és 1987 között.

A hajóépítés alatt másokkal együtt létrehozta a Mentor Kisszövetkezetet, amely 1990-re a legnagyobb önálló alapítású magyar magáncég lett, a vállalatok rangsorában a 76. - a százmillió dolláros gépipari, élelmiszeripari exportjával. A cégcsoport holdingja a Figyelő szaklap szerint 1991-ben a legeredményesebb magyar vállalat. [E vállalkozások nem vettek részt a privatizációban. A csoport egyes cégei később elvesztették létjogosultságukat, mások átalakulva ma is aktívak.)

2009-ben előkészítette és megszervezte a Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezetet Sopronban, az első magyar helyi pénz, a Kékfrank utalvány kibocsátására 2010-ben, majd részt vett a második ilyen utalvány, a Balatoni Korona létrehozásában és a harmadikként  a Bocskai Korona bevezetésében 2012-ben.

Az Országgyűlés 2010-ben a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának tagjává választotta.

Az elmúlt két évtizedben közel száz pénzügyi, makrogazdasági cikke jelent meg napilapokban, folyóiratokban, illetve meghívásra az elmúlt évtizedben kétszáznál is több előadása hangzott el, konferenciákon és egyetemeken. Három nemzetstratégiai könyv társszerzője.


  Dr. Lakatos Mária

Pályafutás:

1979-ben végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, pénzügy szakon, majd a Magyar Nemzeti Bankban kezdett dolgozni. Ezek után gazdasági újságíróként vezette előbb a Magyar Hírlap, majd a Népszabadság gazdasági rovatát, illetve a Világgazdaság főszerkesztő-helyettese volt. Tizenöt éve tanít adótant, jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem pénzügyek tanszékének adjunktusa, adótant, nemzetközi adózást tanít.[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu